Village House

Located in the borough of a small shoreline village, the original residence was situated on a very limited site and in such poor condition that it was beyond salvaging. As a result of the narrow restrictions of the property, a two-form linear massing was derived with the scale of the building reminiscent of a historic carriage house. The new two and one half story dwelling portion combines living room and kitchen functions into an open unified space. The second floor sleeping areas, including a large bedroom suite are arranged in a manner that breaks up the linearity of the restricted site. Normally unoccupied attic space has been designed as a private study for the client and provides access to the widow’s walk.

The two major building elements are clad in different materials. A vertical painted board and batten siding for the garage and contrasting horizontal stained cedar shingles for the residence break up the massing of the design. One of the client’s requirements was to be able to sit and watch people passing by. A deep covered front porch was provided for this activity. A central octagonal widow’s walk provides views to the adjacent Long Island Sound. An intimate bluestone patio is enclosed by cedar fencing and complemented by natural landscaping.

  • Date: December 23, 2013